Jouw gratis studiekeuze planner!

Weg met stress en frustratie dankzij deze studiekeuze planner!

schedule 19 okt 2020
bookmark_border Studiekeuze
create

Van de week hoorde ik van een scholier dat scholen nu van hun leerlingen vragen om in Havo 4 / VWO 5 al een studiekeuze te maken zodat ze zich het laatste jaar kunnen focussen op de examens. Leuk bedacht, maar ietwat overdreven wel. Het maken van een studiekeuze wordt vaak al ervaren als een proces van stress en frustratie. En logisch ook, want opeens zo'n grote keuze moeten maken is bijna rete lastig. Daarom geef ik je in deze blog tips om van die stress en frustratie af te komen. Te beginnen met de meest gemaakte fout.

Studiekeuzetesten als 123studiekeuze of Icares

Je hebt stress en wilt daar zo snel mogelijk vanaf. Vaak is dat het moment dat je op Google gaat zoeken naar studiekeuze testen en soms zelfs naar betaalde studiekeuzetesten. In de hoop dat deze studiekeuzetesten je een quick-fix opleveren vul je er zo drie in. Ik heb er al meerdere blogs over geschreven, dit is meestal tijdsverspilling. Wat helpt dan wel?

Een plan! Jaja, wie had dat gedacht ;)

Jouw studiekeuze plan!

Wat ik je nu ga vertellen is simpel, maar oh zo effectief! De studiekeuze blijft maar door je hoofd spoken, je weet niet waar je moet beginnen, weet wel een aantal dingen maar je komt toch niet echt verder. Herkenbaar?

Door de volgende tips op te volgen heb jij binnen no-time minder stress.

Tip 1: schrijf een plan

De nadruk ligt op schrijf! Vaak blijven we maar over dingen nadenken en komen we geen stap vooruit. De oplossing hiervoor is om dingen op te schrijven! Eenmaal opgeschreven is het uit je hoofd en kun je stoppen met malen, dus minder frustratie en stress. Daarnaast, als jij iets opschrijft is het concreet en heb je vaak alweer een stap gezet. Tijdens de studiekeuze coaching vraag ik deelnemers ook altijd alles op te schrijven, want als je al jouw notities geschreven ziet staan kom je er vaak achter dat je al meer weet dan dat je eigenlijk dacht. Je bent een heel aantal stappen verder, puur doordat je het hebt opgeschreven, concreet hebt gemaakt, en dus weer ruimte hebt in je hoofd voor de volgende stap.

Tip 2: geef jezelf een deadline

Je hoeft niet al in Havo 4 te weten wat je wilt, vaak hoef je dat nog niet eens voor de kerst te weten, dus waarom dan wel al zoveel stress zo ver van tevoren? Dit komt omdat je nog niet hebt bepaald wanneer dan wél.

Daarom is het belangrijk een deadline te stellen. Je zou het niet denken maar dit geeft juist rust! Je geeft jezelf de ruimte om tot aan die deadline verschillende opties te verkennen en te werken aan meer zelfinzicht. Denk jij voor een studie te gaan met numerus fixus, zet de deadline dan bijvoorbeeld net voor kerst dan kan je daarna genieten van de feestdagen. Ga je voor een studie zonder numerus fixus, zet de deadline dan rond maart/april zodat je je daarna full-focus op de tentamens kunt gaan richten. Zo lang de deadline nog niet is aangebroken is er dus geen reden voor stress. Voorwaarde is dan wel dat je tip nr 3 ook opvolgt.

Tip 3: maak een stappenplan

Je deadline is opgeschreven en nu is het tijd te bepalen welke stappen ervoor gaan zorgen dat jij deze deadline gaat halen. Je schrijft al deze stappen op en het mooist is als je deze per maand indeelt. Zo weet je altijd of je goed op schema ligt en is stress dus niet nodig!

Stappen die je op kunt schrijven:

  • Meedoen met Merel's Mind online studiekeuze coaching
  • Het bezoeken van open dagen
  • Meedoen met een (online) voorlichtingsbijeenkomsten
  • Met iemand bellen/afspreken die een studie doet die jij interessant vindt
  • Met iemand bellen/afspreken die een baan heeft die jou leuk lijkt
  • Een persoonlijkheidstest doen om zelfkennis op te bouwen

Jouw gratis studiekeuzeplanner!

Om je alvast een beetje op weg te helpen heb ik een studiekeuze planner ontworpen. Hierin kun jij al jouw deadline, stappen, inzichten en vragen voor open dagen kwijt!

Studiekeuze stress? Ik help je op weg!

Via mijn blog probeer ik je zoveel mogelijk tips en handvaten te geven, maar een studiekeuze blijft uitdagend en er is veel mee gemoeid. De kosten van foute keus kunnen hoog oplopen. Heb jij daarom behoefte aan iemand die met je in gesprek gaat, met je meedenkt, en die je de volgende vragen helpt beantwoorden: Welke opleiding past bij mij? Wat vind ik leuk? Wat vind ik belangrijk? Waar ben ik goed in? Dan is online studiekeuze coaching wellicht wat voor jou!

In deze online coaching gaan we eerst werken aan het opbouwen van zelfkennis en vervolgens deze zelfkennis vertalen naar een studiekeuze. Een gemiddeld traject bestaat uit 5 gesprekken, maar je kunt op elk moment stoppen mocht je al uit je keuze zijn!