Hoe kom ik erachter wat ik leuk vind?

Wat vind ik leuk? Welke studie past bij mij? Tips voor het beantwoorden van "Wat vind ik leuk?"

schedule 4 jan 2021
bookmark_border Studiekeuze
create

Er zijn twee belangrijke componenten in het studiekeuze traject, beide met verschillende kenmerken. De eerste dat ben jij, de twee is de studie. In het traject is het jouw taak om erachter te komen welke studie het beste past bij jou. Daarvoor moet je eerst beter weten hoe jij in elkaar steekt. Als je kijkt op studiekeuze websites als 123studiekeuze, Studentum of Qompas is de vraag: 'Wat vind ik leuk?' daarom een standaard onderdeel. Het is alleen niet zo'n makkelijke vraagt als het lijkt. Daarom in deze blog een aantal tips en voorbeelden om deze vraag te kunnen beantwoorden.

Welke opleiding past bij mij? Wat vind ik leuk?

On the spot zeggen wat je leuk vindt om te doen is ontzettend lastig. Voor mij, voor je ouders, voor iedereen! Het is een hele brede en niet concrete vraag. Laten we hem daarom concreter proberen te maken. Hieronder vind je een aantal concrete vragen met voorbeelden hoe je die kunt beantwoorden om erachter te komen wat je leuk vindt om te doen.

Wat voor bijbaantjes heb je?

Wat vind je leuk aan je bijbaan en wat vind je niet leuk aan je bijbaan?

Zelf heb ik meerdere bijbaantjes gehad; caissière, vakkenvuller, serveerster, voedingsassistent in een zorgcentrum, en oppas. De baantjes die ik by-far het allerleukst vond waren voedingsassistent en oppas. Waarom? Blijkbaar haal ik er energie uit om andere mensen te helpen en voor ze te zorgen. Dat is ook de reden waarom ik mijn online studiekeuze praktijk ben gestart. Dat gevoel van mensen 1-op-1 verder helpen miste ik in mijn commerciele baan.

Opdracht: schrijf op welke bijbanen je hebt (gehad) en omcirkel degene die je het allerleukst vind. Zijn dat er meerderen, probeer dan te bedenken of ze iets gemeen hebben?
Stel je hebt tot nu toe alleen in de supermarkt gewerkt, probeer dan te bedenken wat je leuke en minder leuke elementen vindt. Hoe vind je het klantcontact? Vind je het leuk als iemand jou om hulp vraagt? Vind je het leuker om in teamverband te werken of liever alleen?

Wat wilde je vroeger worden? Waar speelde je mee?

Als klein kind weten we heel goed wat we willen. We laten ons nog niet leiden door de keuzes die we al gemaakt hebben (denk aan profielkeuze) of wat onze ouders van ons verwachten. Als klein kind vertrouwen we meer op ons onderbewuste en ons gevoel. Als klein kind wilde ik vroeger dierenverzorgster worden. Ook hier zie je het 'zorgen voor' bij mij weer terugkomen. Een coachee gaf tijdens het traject aan dat ze vroeger doktertje speelde met poppen en werd zo bevestigd in haar keuze voor de studie verloskunde.

Opdracht: Bedenk en schrijf op wat je vroeger wilde worden. Als je dit niet meer weet, vraag het dan aan je ouders. Schrijf ook op waar je mee speelde en wat je speelde. Bedenk vervolgens of er elementen in deze antwoorden zitten die nog steeds van toepassing zijn.
Wilde je vroeger politieman worden: vind je het dan nog steeds belangrijk om iets goeds bij te dragen aan de samenleving? Vind je het nog steeds leuk om praktisch en in de buitenlucht aan het werk te zijn?

Studiekeuze stress? Ik kan je verder helpen!

Via mijn blog probeer ik je zoveel mogelijk tips en handvaten te geven, maar een studiekeuze blijft uitdagend en er is veel mee gemoeid. De kosten van foute keus kunnen hoog oplopen*. Heb jij daarom behoefte aan iemand die met je in gesprek gaat, met je meedenkt, en die je de volgende vragen helpt beantwoorden: Wat vind ik leuk? Wat vind ik belangrijk? Waar ben ik goed in? Dan is online studiekeuze coaching wellicht wat voor jou!

In deze online coaching gaan we eerst werken aan het opbouwen van zelfkennis en vervolgens deze zelfkennis vertalen naar een studiekeuze. Een gemiddeld traject bestaat uit 5 gesprekken, maar je kunt op elk moment stoppen mocht je al uit je keuze zijn!

*Een voordelige investering als je bekijkt dat het wisselen van studie je op zijn minst €2700 euro kost (collegegeld + boeken). Daar zitten de indirecte kosten zoals het mislopen van een jaar aan inkomen door de vertraging nog niet bij.

Sophie:

"Dankzij Merel ben ik erachter gekomen welke opleiding ik wil volgen, door testen en gesprekken leer je veel over jezelf en verschillende eigenschappen die belangrijk zijn bij het maken van deze keuze. Ook was het erg gezellig en kan je altijd bij haar terecht als je vragen hebt. Wil je meer inzicht of twijfel je, dan raad ik het zeker aan."

Patricia (moeder)

"De coaching van Merel hebben wij als zeer positief ervaren. Mede dankzij haar heeft Sophie de juiste keuze kunnen maken wat betreft haar vervolgopleiding."

Maaike:

"Merel stelde de juiste vragen, waardoor je verbanden ziet die je eerder niet zag. Ze liet je over de juiste dingen nadenken en dacht echt met je mee"

arrow_back arrow_forward