Hoe kies je vanuit je gevoel?

We proberen lastige keuzes vaak te maken met ons verstand maar is gevoel geen betere raadgever?

schedule 26 maart 2021
bookmark_border Algemeen
create

Heb je meer aan je verstand of gevoel bij lastige keuzes?

Je kent het vast wel, wanneer je voor een lastige keuze staat gaan we gelijk alle opties vergelijken, schrijven we de voors en tegens op, en proberen we vooral met ons koppie te beredeneren waarom we voor het één of het ander zouden moeten gaan.

Is dit eigenlijk wel de juiste aanpak? Het kiezen voor een baan of studie is ontzettend lastig, vooral omdat het aanbod ontzettend groot is en er heel veel factoren meetellen. Is ons verstand dan wel de juiste raadgever, of kunnen we beter vertrouwen op ons gevoel?

Wetenschappelijk onderzoek

Neurowetenschapper Antonio Damasio heeft een boek over geschreven waarin hij een onderzoek beschrijft dat het verstand vergeleek met het gevoel. In dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van kaartspellen. Er zijn blauwe en rode kaarten en je kunt met elke kaart een geld bedrag winnen of verliezen. Je kunt eigenlijk alleen winnen door blauwe kaarten te trekken, de rode zijn namelijk  te risicovol. Het duurde de gokkers 50 kaarten voordat ze een idee kregen. Na het omdraaien van 80 kaarten konden ze uitleggen waarom ze de rode kaarten niet meer pakte. De wetenschappers hielden tijdens dit onderzoek de stressreacties van het lichaam in de gaten. Daaruit bleek dat al na 10 kaarten het lichaam een stressreactie gaf bij een rode kaart en gokkers sindsdien steeds minder rode kaarten gingen pakken. Onbewust hadden de gokkers het spel dus al veel eerder door. Ze hadden dus beter eerder kunnen luisteren naar hun gevoel (stress bij een rode kaart) in plaats van wachten totdat hun verstand het doorhad.

Zo is er ook onderzoek gedaan naar in welke situatie je verstand beter is in het maken van een keuze en wanneer je gevoel. Daaruit komt naar voren dat je je verstand (ratio) beter kunt inzetten bij keuzes die nieuw zijn en/of simpel. Als jij voor het eerst een berg gaat bewandelen kun je beter beslissen op basis van je verstand. Wanneer je twijfelt over wat je vandaag aan moet doen dan is het verstand prima in staat daarin een goede keuze te maken. Het is koud vandaag dus je kunt beter een lange broek aandoen dan een short. Je gevoel (het onderbewuste) is een betere raadgever in een complexe situatie. Een baan- of studiekeuze is bij uitstek een ingewikkelde keuze omdat er heel veel factoren meespelen (persoonlijkheid, verwachtingen, financiële redenen, etc) en het aanbod enorm is. Je gevoel is in deze situatie een betere raadgever omdat het in staat is super veel factoren tegelijkertijd te verwerken én daarin alle ervaringen die je eerder in je leven hebt opgedaan meeneemt als input.

Je denkt dus misschien dat het vertrouwen op je gevoel een pure gok is, maar het is juist gebaseerd op al je eerdere ervaringen en dus een hele goeie raadgever!

Maar wat als je gewend bent om, net als ik, vooral naar je koppie te luisteren? Hoe zet je je gevoel 'aan' en zet je deze in voor een keuze?

Welke opleiding of baan past bij mij? | Kop of munt

Luisteren naar je gevoel kan best lastig zijn als je dit niet vaak doet. Zelf heb ik dat ook echt moeten leren.

Een hulpmiddel wat daarbij kan helpen is om er een munt bij te pakken. Kop staat voor één optie en munt voor de anderen. Dit werkt dus vooral goed als je nog maar twee opties hebt. Je gooit de munt en kijkt welke kant er naar boven ligt, dat is de keuze waar je voor gaat. Wat is het eerste wat je voelt bij de keuze. Ben je blij? Ben je opgelucht? Of ben je juist teleurgesteld? Voelt het niet goed?

Het gaat om de reactie van jouw gevoel op het feit dat je zojuist een keuze hebt gemaakt. Uiteraard kan je, wanneer het niet goed voelt, juist voor de andere keuze gaan. Het is alleen wel van belang dat de intentie is echt op basis van dit spelletje een keuze te maken, dan pas gaat je gevoel er namelijk op reageren.

Wil je meer tips die kunnen helpen bij het maken van een lastige keuze? Volg dan @dekeuzeadviseuse op The Gram.