BOOKREVIEW: Is dit het nou?

Denk jij bij je baan: is dit het nou? Lees dan dit boek van van Mark Siegenbeek van Heukelom om van dit gevoel af te komen

schedule 5 feb 2021
bookmark_border Boeken
create

Welke opleiding past bij mij? Welke baan past bij mij? Wat is mijn passie? Wat vind ik leuk?

Tegen deze vragen loopt iedereen wel eens aan in zijn leven. Om je te helpen bij het beantwoorden van deze vragen zoek & lees ik boeken die hierover schrijven. Lees hieronder de review van het boek: Is dit het  nou? - door Mark Siegenbeek van Heukelom.

Is dit het nou? - door Mark Siegenbeek van Heukelom.

Ik moet je eerlijk zeggen, bij het lezen van de eerste twee hoofdstukken stond ik op het punt om af te haken. Het boek duikt zo snel in zulke grote en zware thema's dat ik er een beetje door overweldigt werd. Hoofdstuk 2 voelt alsof je ontevreden bent met heel je leven en geeft je de handvaten dat eens flink onder de loop te nemen. Het kwam op mij over alsof ik het verkeerde boek las. Maar gelukkig ben ik niet gestopt want vanaf hoofdstuk 3 is dit boek precies wat ik er van verwacht, en gehoopt had!

Skip desnoods hoofdstuk 1 & 2 en begin in hoofdstuk 3.

Vanaf hoofdstuk 3 wordt het boek steeds concreter en bespreekt het eerst keuzes maken in het algemeen en werkt vanaf daar door naar keuzes rondom je loopbaan. Het boek geeft je concrete handvaten om in het algemeen makkelijker keuzes te maken. Je krijgt niet alleen de tip meer op je onderbuik gevoel te vertrouwen maar ook waarom je dat zou moeten doen en hoe je dat kunt doen.

Vervolgens richt dit boek zich specifieker op de loopbaan. Het fijne aan dit boek is dat het je meerdere opties geeft om naar een loopbaan te kijken. Het biedt zo een luchtige manier om te ontdekken welke loopbaan overtuiging het beste bij jou past en waarom je wellicht op dit moment het 'is dit het nou gevoel' ervaart. Zo omschrijft het boek het denkbeeld van de carriereladder;je kiest één baan en één bedrijf en blijft doorgroeien tot je de top hebt bereikt. Maar is dat wel een mindset die bij jou past? Zelf merkte ik dat toen ik net van de uni afkwam dit heel erg mijn idee van een carrière was. Je start ergens en werkt net zo hard totdat je niveau manager of hoger hebt bereikt. Ik kwam er vrij snel achter dat ik helemaal geen manager wilde worden, ik ben iemand die heel goed gaat op een specialisme, niet op het managen van mensen. Wat was dan wel mijn doel?

Dat is de vraag waar vele dan mee worstelen, maar wat dan wel? Wat drijft mij? Wat is mijn passie? Wat vind ik leuk? Waar werk ik naartoe?

Ook daar gaat dit boek vervolgens op in door het concept van ‘The Voice’ te bespreken. Dit concept komt uit het boek the 8th habith van Stephen Covey. Je krijgt concrete handvaten om stapsgewijs jouw talenten, behoeften, geweten en passie in kaart te brengen.

Daarnaast staat een hele mooie vergelijking in die naar mijn idee veel rust kan geven bij het vinden van jouw passie en de daarbij behorende baan. Wil je weten welke, dan zul je het boek zelf moeten kopen ;)

Kortom, de eerste twee hoofdstukken behandelen naar mijn idee te grote concepten om zo maar even door te lezen en schrikken daarom wat mij betreft een beetje af. Vanaf hoofdstuk 3 is het juist een heel goed boek om beter begrip te krijgen waar het ‘is dit het nou’-gevoel vandaan komt en aan de slag te gaan om van dit gevoel af te komen door te ontdekken wat wel bij jou past!