Welke opleiding past bij mij? Wat is mijn talent?

Kijk naar je talenten bij het maken van een studiekeuze!

schedule 29 juli 2020
bookmark_border Studiekeuze
create

Oke, als je deze blog leest moet jij waarschijnlijk een opleiding kiezen. Gezien alleen al het enorme aanbod van opleidingen is dat een lastige taak. Daarbij komt dat we onszelf, zeker op jonge leeftijd, nog niet goed kennen. En ja, dat gaat vanzelf door de jaren heen veranderen maar daar heb je weinig aan als je binnenkort een keuze moet maken. Er zijn gelukkig ook manieren om dat proces te versnellen en een goed beeld te krijgen van wie je nu bent. Naast het in kaart brengen van wat je belangrijk vindt in het leven, is het ook belangrijk om te kijken waar jij van nature goed in bent!

Welke opleiding past bij mij? Kijk naar je talenten!

Deze stap gaat minder over jouw persoonlijkheid maar eerder over jouw talenten, waar ben je goed in? En dan bedoel ik niet 'goed in gitaarspelen;, ik bedoel wat zijn jouw natuurlijke talenten? Vaak vinden we het namelijk leuk om te doen waar we goed in zijn. Maak daar dan ook gebruik van!

Een voorbeeld van een natuurlijk talent is dat je bijvoorbeeld een goede luisteraar bent. Je kunt je dan afvragen of je later een beroep wilt gaan uitoefenen wat vraagt dat je vooral in de spotlight staat en aan het spreken bent in plaats van luisteren. Een ander voorbeeld is dat je bijvoorbeeld van nature heel empatisch bent, je bent wellicht heel attent en vindt het leuk om dat te uiten. Pas jij dan in een hele zakelijke/corporate omgeving?

Zoals je ziet heb ik het bij een opleiding kiezen eerder over je baan dan over je studie. Je studie is namelijk niet het eindpunt, je studie kan een middel zijn om goed gekwalificeerd te zijn voor een baan waarvan jij denkt dat deze bij jou (en jouw talenten) past.

Dus, wat zijn jouw talenten?

Doe de VIA test!

De VIA Character Strength test is een hele handige manier om meer inzicht te krijgen in wat jouw talenten zijn. Een test blijft natuurlijk maar een test en je kunt deze het beste zien als een hulpmiddel. Ik geloof niet in lange assessment dagen waarvan de uitkomst jou zou moeten vertellen welke studie je gaat doen. Een test helpt om te spiegelen, maar een opleiding kiezen vraagt vooral dat je tijd steekt in jezelf beter leren kennen.

De VIA test is een hele handige spiegel om te kijken waar op basis van jouw persoonlijkheid jouw krachten liggen. Je kunt deze test gratis doen via deze link. Je moet je wel even registreren en gelukkig heb ik nooit spam mail gehad! De site en het assessment zijn in het Engels maar je kunt als het goed is net zoals ik (zie plaatje hieronder) de site laten vertalen.

Uitkomsten VIA Character test

Als je de test hebt gedaan komen jouw talenten eruit. Zoals je hier boven kunt zien zijn mijn talenten o.a.:

  1. Eerlijkheid: de waarheid spreken, vooral zich oprecht presenteren en oprecht handelen
  2. Vriendelijkheid: gunsten en goede daden doen voor anderen, hen helpen, voor hen zorgen
  3. Perspectief: anderen wijs kunnen adviseren; manieren hebben om naar de wereld te kijken die zinvol zijn voor zichzelf / anderen

Het is belangrijk ook even op de plusjes te klikken, dan komt er een beschrijving te voorschijn. Zo scoort bij mij vriendelijkheid hoog maar dat is een heel breed begrip. Als ik op het plusje klik krijg ik de omschrijving: doing favors and good deeds for others. Iets waar ik mij zeker in herken en leuk vind om te doen. Klik daarnaast ook op show all your strenghts, wellicht dat je je niet altijd 100% herkent in de top 5, maar wel in nummer 6.

Wat moet ik hiermee?

Nu is natuurlijk de vraag, wat moet je hier nou mee? Hoe gaat dit helpen bij een opleiding kiezen? Als het goed is heb je al jouw waarden opgeschreven, nu kan je dit aanvullen met jouw talenten. Wellicht kun je al overeenkomsten spotten, in mijn geval had ik al de waarden eerlijkheid en attent zijn staan. Dit zou je al een hint moeten geven in wat belangrijke aspecten voor jou zijn.

Kijk nou eens naar jouw top 5, wat voor indruk geeft dit? Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn top 5, zie ik een groot sociaal en menselijk aspect. Ik herken mij heel erg in het willen helpen van mensen. Mijn man zal zich vooral ook herkennen in dat ik hem constant wil adviseren ;)

Hoe kan ik dan terecht zijn gekomen in een heel zakelijk beroep het helemaal niet draait om 1-op-1 menselijk contact? Als ik dit beter had aangepakt toen ik een opleiding ging kiezen had ik veel meer in de richting gekozen van Psychologie of Geneeskunde. Een studie waardoor ik later echt mensen zou helpen in plaats van bedrijven.

Als het goed is kan je op basis van deze 1e twee stappen al een heel aantal studies wegstrepen en wie weet al een aantal opties opschrijven die bij jouw waarden en talenten passen.

Studiekeuze stress? Ik kan je verder helpen!

Via mijn blog probeer ik je zoveel mogelijk tips en handvaten te geven, maar een studiekeuze blijft uitdagend en er is veel mee gemoeid. De kosten van een foute studiekeuze kunnen hoog oplopen*. Heb jij daarom behoefte aan iemand die met je in gesprek gaat, met je meedenkt, en die je de volgende vragen helpt beantwoorden: Welke opleiding past bij mij? Wat vind ik leuk? Wat vind ik belangrijk? Waar ben ik goed in? Dan is online studiekeuze coaching wellicht wat voor jou!

In deze online coaching gaan we eerst werken aan het opbouwen van zelfkennis en vervolgens deze zelfkennis vertalen naar een studiekeuze. Een gemiddeld traject bestaat uit 5 gesprekken, maar je kunt op elk moment stoppen mocht je al uit je keuze zijn!

*Een voordelige investering als je bekijkt dat het wisselen van studie je op zijn minst €2700 euro kost (collegegeld + boeken). Daar zitten de indirecte kosten zoals het mislopen van een jaar aan inkomen door de vertraging nog niet bij.

Sophie:

"Dankzij Merel ben ik erachter gekomen welke opleiding ik wil volgen, door testen en gesprekken leer je veel over jezelf en verschillende eigenschappen die belangrijk zijn bij het maken van deze keuze. Ook was het erg gezellig en kan je altijd bij haar terecht als je vragen hebt. Wil je meer inzicht of twijfel je, dan raad ik het zeker aan."

Patricia (moeder)

"De coaching van Merel hebben wij als zeer positief ervaren. Mede dankzij haar heeft Sophie de juiste keuze kunnen maken wat betreft haar vervolgopleiding."

Maaike:

"Merel stelde de juiste vragen, waardoor je verbanden ziet die je eerder niet zag. Ze liet je over de juiste dingen nadenken en dacht echt met je mee"

arrow_back arrow_forward