Wat vind ik belangrijk?

Welke opleiding past bij mij? Kom erachter wat jij belangrijk vindt!

schedule 7 juli 2020
bookmark_border Studiekeuze
create

Welke opleiding past bij mij?

Zoals benoemd in de vorige blog, is het tijd om in actie te komen. Waarom het essentieel is om te weten wat jij leuk vindt en wilt in dit leven hebben we ondertussen behandeld. Nu is het tijd voor een aantal praktische tips en opdrachten om jou te helpen jezelf beter te leren kennen. Geen standaard studiekeuzetesten want die zijn er genoeg te vinden online. Ik geloof in een persoonlijke aanpak, een website kent jou niet.

Je gaat werken aan een persoonlijk statuut. Schrijf dus alles op, dan heb je op een gegeven moment een mooie samenvatting van wie jij bent. Schrijf je het niet op, dan blijft het ergens rondzweven in je knappe achterhoofd, wordt het niet concreet en kom je dus niet verder.

Kernwaarden

Wie ben jij nou echt? Wat vind jij belangrijk? Persoonlijke waarden vormen de basis van jouw persoonlijkheid en gedrag. Ze hebben invloed op je mening en hoe je reageert op anderen.

Één van mijn belangrijkste kernwaarden zijn vrijheid (positief) en onrecht (negatief). Op basis van de kernwaarde vrijheid ben ik een eigen bedrijf gestart omdat ik geloof dat dit mij in de toekomst meer vrijheid gaat geven dan een 9-5 baan.

Dus, wat zijn jouw belangrijkste positieve/negatieve persoonlijke waarden?

De opdracht is als volgt:

Hieronder staat een voorbeeld lijst + een volledige download lijst met waarden, positief en negatief. Je leest rustig door deze waarden heen, en telkens als je denkt: 'Ja, dit is er één, dit hoort bij mij', dan schrijf je deze op.  Luister hierbij dus naar je gevoel, er moet iets 'klikken' als je het woord leest of hoort. Je kunt namelijk ook vragen of iemand ze voor je opleest.

Positief

Creativiteit

Durf

Avontuur

Bescheiden

Gul

Vriendelijkheid

Duurzaamheid

Doorzetten

Humor

Gerechtigheid

Negatief

Afwijzing

Onzekerheid

Twijfel

Hoogmoedigheid

Bemoeizuchtig

Verslaving

Jaloezie

Oneerlijkheid

Naiviteit

Piekeren

Je hebt nu een heel aantal persoonlijke waarden die op een bepaalde manier bij jou passen. Je laatste opdracht is om ze nu op volgorde te zetten. Nummer 1 is daarin het meest belangrijk. Mocht je wel al eens een studiekeuzetest hebben gemaakt, leg je persoonlijke waarden daar dan eens naast. Waar zit de overlap? Download de volledige lijst via de onderstaande knop.

Studiekeuze stress? Ik kan je verder helpen!

Via mijn blog probeer ik je zoveel mogelijk tips en handvaten te geven, maar een studiekeuze blijft uitdagend en er is veel mee gemoeid. De kosten van foute keus kunnen hoog oplopen. Heb jij daarom behoefte aan iemand die met je in gesprek gaat, met je meedenkt, en die je de volgende vragen helpt beantwoorden:  Welke opleiding past bij mij? Wat vind ik leuk? Wat vind ik belangrijk? Waar ben ik goed in? Dan is online studiekeuze coaching wellicht wat voor jou!

In deze online coaching gaan we eerst werken aan het opbouwen van zelfkennis en vervolgens deze zelfkennis vertalen naar een studiekeuze. Een gemiddeld traject bestaat uit 5 gesprekken, maar je kunt op elk moment stoppen mocht je al uit je keuze zijn!

Sophie:

"Dankzij Merel ben ik erachter gekomen welke opleiding ik wil volgen, door testen en gesprekken leer je veel over jezelf en verschillende eigenschappen die belangrijk zijn bij het maken van deze keuze. Ook was het erg gezellig en kan je altijd bij haar terecht als je vragen hebt. Wil je meer inzicht of twijfel je, dan raad ik het zeker aan."

Patricia (moeder)

"De coaching van Merel hebben wij als zeer positief ervaren. Mede dankzij haar heeft Sophie de juiste keuze kunnen maken wat betreft haar vervolgopleiding."

Maaike:

"Merel stelde de juiste vragen, waardoor je verbanden ziet die je eerder niet zag. Ze liet je over de juiste dingen nadenken en dacht echt met je mee"

arrow_back arrow_forward